Nieuwe pagina 1
 

                                                                                 
Nieuwsbrief PinQerton Poedels
Oktober 2020
   
cid:image006.jpg@01D3F163.E33D7B70
 
www.pinqerton.com

U ontvangt deze nieuwsbrief naar aanleiding van uw aanmelding daarvoor via onze website of e-mail
 

Donna is drachtig

V
andaag zijn we met Donna naar de dierenarts geweest voor een echografie om te kijken of ze daadwerkelijk drachtig is. Aan haar gedrag te zien hadden we al wel het idee, maar toen de echo opgestart werd was het meteen te zien, gevulde kamers met daarin nog hele kleine foeten (zo heten ongeboren pups nu eenmaal).
Waarschijnlijk is dus de 3e dekking van Donna degene met het gewenste resultaat geweest.
Doordat de foeten nog in zo'n prematuur stadium waren was tellen eigenlijk niet te doen, we waren het met de dierenarts eens dat we er in ieder geval 5 verschillende gezien hebben. Maar de praktijk leert dat er tot soms wel 50% meer pups geboren worden dan op de echo is te zien.
Immers, met een echo kan je niet kamers zien die achter de ribben liggen.

In ieder geval kijken we er heel erg naar uit in november weer pups te mogen hebben.


foetus 4 weken oud

Corona perikelen

Toen in maart Corona naar Nederland kwam hadden we geen idee dat dit ook enorme invloed op de hondensport zou hebben. Allereerst vielen natuurlijk alle shows weg, maar daar is prima mee te leven, sterker nog.... we vonden het wel lekker rustig.
Maar toen het nestje van Janneke naar de nieuwe eigenaren mocht werd dat ook meteen heel spannend, met name voor de pups die naar het buitenland zouden gaan. De grenzen dicht of dreigend dicht te gaan, dan schrik je wel even. We hebben goed en regelmatig overleg gehad met de betreffende eigenaren en toen de pups uiteindelijk weg mochten waren de grenzen gelukkig weer min of meer open.

Opgelucht dachten we "nou, dan hebben we dat gehad". Maar daarmee hadden we buiten de waard gerekend. Opeens begon de telefoon te rinkelen, en hield daar ook niet meer mee op. Doordat veel mensen als gevolg van de Corona-maatregelen in de gelegenheid kwamen (thuiswerken) om eindelijk een hond te kunnen nemen, of nu besloten hun leven anders in te richten en dat met een hond te willen delen (b.v. meer wandelen). De grootste uitschieters waren een week met 74 contacten over aanschaf met als toppunt iemand die 's nacht om half een nog meende te moeten bellen of we nog pups hadden.
Zoveel aandacht voor je ras en je honden is natuurlijk een eer, maar samen met de Nederlandse Poedel Club zagen we ook de bui al hangen: meer vraag dan aanbod verhoogt het risico op broodfokkers of erger nog: import uit het Oostblok. En natuurlijk de zorg of er volgend jaar niet heel veel poedels in asiels terecht zullen komen. Gelukkig is het inmiddels wat rustiger geworden.

Om alle risico's zo veel mogelijk te beperken hebben we in de grote uitloopren een tent neergezet (inmiddels met heather) waar we serieus geïnteresseerden kunnen ontvangen. Dat voelde eerst wat onwennig omdat we normaal in huis ontvangen, maar gelukkig bleek niemand er moeite mee te hebben hiervoor juist begrip te hebben.

Waarom al die genetische testen?

Ieder levend wezen heeft genetisch materiaal (genen), die o.a. in de voortplanting een belangrijke rol spelen. Bij de voortplanting smelten de genen van de ene partner samen met de andere partner.
Maar op sommige van die genen kunnen er "weeffoutjes zitten".
De meeste weeffoutjes leveren voor het nageslacht geen ziekte of gebreken op, maar een aantal kunnen wel een gevaar vormen.
In dat geval, als beide ouder het weeffoutje niet hebben, zullen hun kinderen deze ook niet hebben. Wanneer beide ouders het weeffoutje hebben, zal een aan zo'n weeffoutje gekoppelde afwijking of ziekte zich ook ontwikkelen. Indien slechts een van de ouders het weeffoutje heeft zullen de kinderen de afwijking/ziekte niet krijgen, maar deze wel door kunnen geven aan kleinkinderen.
Wanneer deze kinderen gepaard worden aan een partner die ook dat weeffoutje heeft, staakt de ziekte/afwijking dus gewoon weer de kop op in het nageslacht. In onderstaand schema ziet u hoe dat in zijn werk gaat.

  • - een lijder is een hond die van beide ouders het weeffoutje heeft meegekregen en dus zelf
          de ziekte krijgt, maar deze ook doorgeeft aan zijn kinderen

  • - een drager is een hond die wel het weeffoutje heeft en dit door kan geven, maar indien
          gecombineerd met een ouder die het weeffoutje niet heeft kinderen geeft die de ziekte niet
          krijgen, maar wel weer kunnen verder geven

U ziet dus al snel, dat als we een ras vrij willen krijgen van een bepaalde ziekte/aandoening het van groot belang is om consequent deze testen uit te voeren bij een hond in de fok wordt ingezet en alleen te fokken met honden die vrij zijn als lijder en drager.
En we prijzen ons gelukkig dat voor veel ziekten/aandoeningen waarmee het poedelras bekend is inmiddels dit soort testen beschikbaar zijn. Niet voor alles, maar wel voor de meest voorkomende zaken, en er komen nog steeds nieuwe testen bij.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat wij enkel honden in onze kennel inzetten die vrij zijn als drager EN lijder, meestal aangeduid met N/N.
Wilt u weten op welke ziekten/aandoeningen wij genetisch testen kijk dan even op de pagina van Stewey, daar staan alle ziekten/afwijkingen vermeld met een info-button wat de ziekte/afwijking inhoudt

Nestje Angel

Frank en Corinda hopen dit jaar nog een nestje te krijgen van Stewey en Angel. Eigenlijk had Angel al loops geweest moeten zijn, maar ze stelt ons geduld op de proef. Dat is een verschijnsel dat we dit jaar bij al onze teven hebben gezien: pakweg 2 maanden later loops dan volgens het boekje zou moeten. Een verklaring hebben we er niet voor, denkelijk een speling van de natuur.

Geertje is door de meeste van haar testen heen

Geertje is 2 maanden geleden 1 jaar geworden en dat is het vaste moment dat we beginnen met het uitvoeren van de testen (genetisch en klinisch) die moeten aantonen dat ze toegelaten wordt tot de fokkerij.
Hoewel we deze testen al generaties diep uitvoeren, blijft het toch altijd spannend. Zeker als de vader een reu "buitenshuis" is, wat met Geertjes vader Samba Pa Ti Bernardo het geval was. Natuurlijk was hij ook getest en goedgekeurd anders hadden we hem niet gebruikt, maar zijn voorouders waren maar voor een gedeelte van de nu gangbare testen onderzocht.


Uiteindelijk kwamen de testresultaten binnen druppelen en gingen we steeds blijer kijken!
Alle testen bleken in orde met het best mogelijk haalbare resultaat.
We hopen dan ook in de toekomst met haar een of meer mooi nestjes te kunnen fokken
.

Verwachte nesten 2020 / 2021

2e helft 2020
2e helft 2020
1e helft 2021
1e helft 2021
zwart en wit¹
wit
wit
zwart en wit¹
Ch. Stewey * Donna
Ch. Stewey * Angel
ntb * Ch. Dewey
ntb * Chessie
Julianadorp
Tilburg
Julianadorp
Tilburg
geen pups meer beschikbaar
geen pups meer beschikbaar
reservering geopend
reservering geopend

¹ eenkleurig, de pups zijn of helemaal zwart of helemaal wit, dus geen harlekijnen

 


PinQerton Poedels
Middenvliet 25a 1787PN Julianadorp, tel. +31 (0)223-334747
Boomstraat 57 5038GN Tilburg tel. +31 (0)645 320 397
e-mail: info@pinqerton.com

Afmelden nieuwsbrief